Difuzované komponenty
Tisk
PDF

Komponenty s pěknými a i po zamražení plastickými kousky ovoce jsou vyráběny technologií difuzní osmózy, která je šetrná k buňkám ovoce. Při této technologii dochází pouze k nepatrným optickým změnám jak tvaru, tak i barvy ovoce, které si tak zachovává svoje přirozené vlastnosti.

Tyto komponenty jsou potom součástí jak v dekorativních tak i míchaných formách aplikací a to nejenom do mražených krémů, ale i do luxusních mléčných výrobků. Kousky v podmínkách přepravy a skladování mražených krémů mají vysokou "freez/thaw" stabilitu a plasticitu. V mléčných produktech se uplatňují zejména u komerčně a vizuálně hodnotnějších způsobů aplikace a balení.

Obvykle obchodně nejúspěšnější jsou výrazně barevnější ovocné druhy, které zajímavě kontrastují s barevným pozadím finálního výrobku.

Podobného efektu zachování esteticky lákavé kusovitosti se dá docílit u vybraných ovocných druhů také technologií enzymatického ošetření. Toto použití je rozšířené hlavně v aplikacích do mléčných nemražených výrobků (fermentované mléčné výrobky konzumované lžičkou, kde je vyžadována pevná XXL kusovitost). V případě zamražení se takto ošetřené kousky stávají velmi tvrdými, ne plastickými jako v případě difuzní osmózy.