Aseptické komponenty
Tisk
PDF

Komponenty produkované aseptickou technologií jsou inteligentní potravinářské směsi vyráběné většinou mokrou cestou z mražených, nebo sterilovaných ovocných, neovocných, zeleninových, ale také masových a jiných surovin, která využívá techniky práce ve sterilních podmínkách (tzn. za nepřítomnosti mikroorganismů). Sterility se obecně dosahuje rychlým záhřevem na teplotu mezi 91°C a 146°C a co nejrychlejším schlazením. Tato technologická metoda nám umožňuje uchovávat a zpracovávat potraviny po dlouhou dobu a to bez použití jakýchkoliv dalších konzervačních látek za předpokladu, že se po celou dobu její trvanlivosti nachází v uzavřeném obalu. Tím samozřejmě velmi pozitivně ovlivňuje zdravý životní styl člověka, protože nezatěžuje zažívací trakt zbytečně chemickými konzervačními látkami. Používané suroviny jsou již technologicky předpřipravené ve formě kousků, pyré a koncentrátů. Dále k vylepšování chutě nebo funkce se přidávají různé cereálie, koření, extrakty, různé cukry a jiné sladidla, sůl, zahušťovadla, přírodní barviva a barvící rostlinné koncentráty, aromatické látky a různé funkční fortifikační látky.

Všechy tyto suroviny jsou navzájem kombinované a "twistované" do neohraničeného množství jednodušších nebo různě složitých chuťových kombinací od tradičních, regionálních až po kontinentální, nebo etnické.

Produkty se nacházejí pod tlakem inertní atmosféry dusíku v nerezových aseptických 200, 400, 500 a 900 l kontejnerech.

Sortiment aseptických komponentů dělíme na