Fortifikované, funkční, light, dia a celiatické komponenty
Tisk
PDF

Fotolia_32212084_M

Svým složením jsou jejich receptury ostře ohraničeny pro vybrané skupiny konzumentů a to zejména ze zdravotního hlediska. Pro konzumenty jsou jistotou a umožní jim obohatit si chuťovou variabilitu. Mezi nejpoužívanější fortifikační látky se řadí různé kombinace vitamínů a minerálních látek (vápník, hořčík, zinek, selen), rostlinných extraktů (guarana, schizandrae, ženšen, zelený čaj, ginkgo biloba, meduňka, bezinkový květ, šípek, heřmánek, vinná réva, aloe vera, kopřiva...), hrubá i rozpustná vláknina (oligofruktoza, inulín, široká škála cereálií a rostlinných vláknin), nenasycené omega3 mastné kyseliny (DHA, EPA, ALA), tonizujúci látky (taurin, kofein, guarana, schizandrae).

Pro produkty kde je požadována snížená energetická hodnota je možno použít místo přírodních cukrů jako jsou sacharóza, glukóza nebo fruktóza různá náhradní sladidla. Nejpoužívanějšími z nich jsou zejména Aspartam nebo Acesulfam K.