Toffée karamel, karamel
Tisk
PDF

Mléčný tzv. "toffeé" karamel a karamel vzniká řízenou technologií reakčních aromatických látek a jako příchuť prožívá v současné době renesanci. Ať už jde o jeho různou konzistenci, koncentraci a formu k různé aplikaci, aromatizování nebo použití jako hlavní surovina. Karamel a zejména mléčný tzv. toffeé karamel jsou populárnější než kdykoliv předtím. Najdou aplikace v neuvěřitelně široké kolekci potravinářských výrobků, jako jejich chuťová nebo vizuální a dekorativní součást.

Charakteristická chuť mléčného karamelu použitého v mražených krémech a zmrzlinách, mléčných dezertech a nápojích, plněných čokoládách a čokoládových bonbónech, tyčinkách, sušenkách a jiných cukrovinkách poskytuje spotřebiteli jedinečný smyslový prožitek. Z marketingového hlediska má karamel v sobě také část osobní minulosti snad každého z nás, protože vyvolává příjemné vzpomínky na dětství a na karamelové bonbóny.

Naše neustále rozšiřující kolekce Vám umožní si vybrat chuťové kompozice od delikátního mléčného karamelu až po silný pálený cukr. Klasický pálený cukr neboli cukrový karamel je vyráběn tradičním způsobem. Obsahuje pouze zkaramelizovaný cukr a vodu, přičemž neobsahuje žádný tuk. Karamel se může kombinovat s dalšími přísadami jako jsou různé druhy ořechů, čokoládové a ovocné kousky apod. Řada mléčných, tzv. toffeé karamelů poskytuje plnou a intenzivní mléčnou karamelovou chuť.

Všechny tyto vyvinuté chutě jsou aplikovatelné jako prostředky pro povrchovou dekoraci nazývané jako "toppingy" a "ripple", nebo pro uzavřené aplikace "pencil", nebo polouzavřené vrstvené aplikace "layers". Významnou kategorií jsou mléčné karamely ve formě tukových náplní, termostabilních náplní a náplní s tzv. freez/thaw stabilitou a taky koncentrovaných past.

Jejich typickýmí vlastnostmi jsou: od světlých po tmavé, od tekutých, přes pumpovatelné až po elastické, stabilní pro pečení i mražení.

Škálu našeho karamelového sortimentu také charakterizuje sušina a to od mikrobiologicky stabilní verze pouze v aseptické technologii plnění (35 °Brix) až po variantu s velmi nízkou vodní aktivitou (85°Brix). Důležitým rozlišovacím parametrem u mléčných karamelů je dále obsah mléčného nebo rostlinného tuku až do výše 25 %.

Naše karamelové produkty jsou úspěšně aplikované do mražených krémů, mléčné rýže a pudinků a jiných mlékárenských výrobků a dezertů, trvanlivých pekárenských a cukrárenských výrobků, plněných čokoládových a cukrářských výrobků a pod.